De invloed van screens of rolluiken op de energiezuinigheid van je woning

Als we kijken naar de isolatiewaarde van gevels dan zijn ramen de zwakke schakel. Ramen kunnen zorgen voor warmteverliezen in de winter en oververhitting in de zomer. Screens en rolluiken lijken hier een opslossing op te bieden. Maar creëren zij ook geen koudebrug omdat de isolatie plaatselijk onderbroken wordt? Hoe zit dat nu juist?

Thermische onderbreking

Wanneer screens of rolluiken worden ingebouwd dan klopt het dat de gevelisolatie gedeeltelijk wordt onderbroken ter plaatse van de aansluiting met de screen- of rolluikkast. Vandaag de dag zijn er gelukkig geïsoleerde kasten op de markt en indien de gewenste isolatiewaarde niet behaald wordt dan kan je nog altijd bij-isoleren. Het warmteverlies zal bijgevolg te verwaarlozen zijn. Bovendien mag er betreffende EPB bij residentiële gebouwen een afwijking zijn van 2% van de buitenschil die niet voldoet aan de norm.

De invloed van screens of rolluiken

Bij volledig gesloten screens of rolluiken ontstaat er een extra luchtbuffer tussen de beglazing van de ramen en het doek of de lamellen. Deze luchtbuffer heeft een isolerende werking: in de zomer wordt de warmte buiten gehouden en in de winter wordt de warmte binnen gehouden. Screens en rolluiken hebben dankzij hun isolerende werking dus wel degelijk een positief effect op de energiezuinigheid van je woning. Bij rolluiken kan je nog een beter resultaat behalen dan bij screens omdat de lamellen zelf tegenwoordig ook geïsoleerd zijn.

Kiezen voor screens of voor rolluiken?

Vaak scoren rolluiken beter dan screens: ze hebben een extra isolerende werking, ze zijn duurzamer, ze zijn inbraakwerend en ze hebben een lagere kostprijs. Het grote voordeel van screens is dan weer dat ze de warmte buitenhouden zonder het zicht volledig weg te nemen. Een screenkast neemt ook minder plek in dan een rolluikkast en screens zijn beschikbaar in grotere formaten.

De keuze tussen screens of rolluiken zal vooral een afweging zijn op basis van wat je nodig hebt en je persoonlijke voorkeur.

Download dit artikel in PDF

Na het downloaden van deze pdf zal je ook die van de toekomstige artikels in je mail ontvangen. Uitschrijven kan op elk moment.